Felhívás


Avar és kerti hulladék égetésének szabályai 2016

Felhívom a T. Lakosság figyelmét Bárdudvarnok Község Önkormányzat képviselő – testületének 4/2014. (III. 28.) számú rendeletére, mely az avar és a kerti hulladék égetésének szabályait tartalmazza.

A rendelet értelmében belterületi területeken a kerti hulladék égetése minden év

március 01. és május 31. között, valamint

szeptember 1. és november 30. között történhet

hétfői és keddi napokon (amennyiben az nem ünnepnap).

Ha a belterületi égetést nem a rendeletben meghatározott időpontban végzik, az illetékes hatóság részéről bírság kiszabására kerül sor.

  • Előzetesen engedélyeztetni kell a tűzvédelmi hatósággal (Kaposvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség 7400 Kaposvár, Somssich Pál utca 7.) a külterületen lévő, lábon álló növényzet, tarló, illetve a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék szabadtéri égetését.
  • Továbbra is megengedett a kerti grillezés és a tűzön történő sütés-főzés a tűz állandó felügyelete mellet. 
  • Tűzgyújtási tilalom esetén az érintett területen akkor sem megengedett a tűzgyújtás, ha azt egyébként a helyi rendelet megengedi.

A szabadtéri tűzgyújtás feltételeit az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tartalmazza, a jogszabálytól eltérő hatósági engedély hiányában végzett tűzgyújtási tevékenység tűzvédelmi bírságot von maga után!

Kérem, a lakosokat, hogy a központi szigorítás következtében várható ellenőrzések, és a komoly tűzvédelmi, illetve hulladékgazdálkodási bírság kiszabásának lehetősége miatt csak a helyi rendeletben szabályozott lehetőségekkel éljenek, és a kerti hulladék égetését csak az abban megfogalmazottak szerint végezzék! A rendelet teljes szövege megtekinthető a Bárdudvarnoki Közös Önkormányzati Hivatalban, továbbá a www.bardudvarnok.hu oldalon a közérdekű adatok link alatt, illetve a Nemzeti Jogszabálytárban (www.njt.hu). 

Bárdudvarnok, 2016. március 22.

Tisztelettel: Mester Balázs polgármester