Hirdetmény


Az erdők tűz elleni védelme

Tisztelt Erdőgazdálkodó!

2018. évi tavaszi időszakban a szabad területi tüzek száma száraz időjárás esetén várhatóan ismételten jelentős mértékben fog emelkedni. Az erdők és egyéb szabad területek tűz elleni védelem a tavasz időszakban kiemelt fontosságú a feladatok végrehajtása során. 

Az erdők tűz elleni védelméről szóló 4/2008.(VIII. 01.) ÖM rendelet 12. § (1) bekezdés a) pontja alapján „Az eredőgazdálkodó a tűzgyújtási tilalom ideje alatt a tűzvédelmi szempontból nagymértékben veszélyeztetett területek esetében köteles az erdőbe vezető utak, ösvények, nyiladékok bejáratánál és a tűzrakó helyeken az általános tűzgyújtási tilalomra figyelmeztető táblát elhelyezni...”

Az előírás értelmében az erdőterületre vezető minden olyan út mentén ki kell helyezni a figyelmeztető táblákat, ahol az erdőlátógató személyek előfordulásával számolni lehet. Ezek elsősorban az erdőterületek megközelítését szolgáló gépjárművekkel járható utak és nyiladékok, valamint az erdőlátogatók részére kijelölt (turistajelzéssel ellátott) utak, ösvények, továbbá a jelzéssel nem ellátott, de az erdőben történő rendszeres közlekedést szolgáló utak, ösvények. Nem kell megkövetelni a tájékoztató táblák kihelyezését azokra az időszakos, az erdőgazdálkodási célból létrejött utakra, melyek a letermelt faanyag kihordására szolgálnak (általában 100-200 m hosszú, zsákutca, nem gondozott, nem rendszeres közlekedésre szolgáló utak) Ezen túlmenően az erdőterület melletti lakó- és üdülőterületek használói által kialakított csapások esetében sem indokolt a jelzések kihelyezésének megkövetelése.

Felhívom a figyelmüket, az erdőterületeken történő tűzesetek megelőzésére!

Amennyiben a belterületen mégis égetés történik, úgy tűzvédelmi előírás megszegése esetén, ha azzal tüzet idéznek elő „a tűzvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervezetekről, a tűzvédelmi bírságról szóló 259/2011. (XII. 7.) Kormány rendelet 7. §-a alapján kötelező tűzvédelmi bírság kiszabása, melynek összeg 10.000 Ft-tól 1.000.0000 Ft-ig, illetve tűzoltói beavatkozás esetén 20.000 Ft-tól 3.000.000 Ft-ig terjed.

Tűzgyújtási tilalommal és erdőtüzekkel kapcsolatos további információkért keresse fel a katasztrófavédelem oldalait (http://www.katasztrofavedelem.hu,)

Bárdudvarnok, 2018. április 3.

Mester Balázs polgármester

Megosztás: