Sajtóközlemény


2020 logo

Sajtóközlemény

A bárdudvarnoki árvízcsúcs-csökkentő tározó fejlesztése című projekt indításáról

Megkezdődött a projekt, amely során Bárdudvarnok Községi Önkormányzat TOP-2.1.3-15-SO1-2016-00013 azonosító számon 207 509 029 Ft támogatást nyert.

Jelenleg a beruházás helyén egy "üres tómeder" van, ami teljesen elvadult és pangó vízzel van tele, mivel a leeresztő zsilip nem a tó legmélyebb pontján van. A pályázat segítségével ezen az áldatlan állapoton szeretnénk változtatni. Két tó létesítésében gondolkodunk, amely lehetőséget biztosít a tárolókapacitás maximális kihasználására és a belterületi ingatlanok védelme mellett a felesleges víz leengedésére. Jelen helyzetben a területen a vízkárelhárítási tervben foglaltaknak megfelelő védelmi tevékenységek zajlanak, azonban a védendő területek a nagy esőzések és az olvadások időszakában nagy veszélynek vannak kitéve. A Bárdi patak elöntései által veszélyeztetett településrészek: Kaposszentbenedek (Bárd utca mélyebb részei), Lipótfa és Kaposdada. Kaposdada esetében közvetett veszélyeztetés áll fenn, mivel áradás esetén víz alá kerülhet az oda vezető híd és út, és ekkor az ott élők nem tudnak elmozdulni a településrészről.

A fejlesztés során az 1. számú tó kialakításhoz szükséges a meglévő tómeder mélyítése és a Bárdi patak 3+364 szelvényétől mindkét parton új töltés létesítése az eredeti töltéssel azonos méretekkel. Az 1. számú tó paraméterei: üzem víz szinten 4,45 ha felületű és 56 300 m³ térfogatú. A 2. számú tó a patak másik partján helyezkedik el, paraméterei: üzem víz szinten 0,68 ha felületű és 5 500 m³ térfogatú. A tavak üzemeltetéséhez szükséges új betápláló és leeresztő műtárgyak építése is. A beruházás eredményeként 440 m új töltés épül. A beruházás keretében megtörténik a növényzet helyreállítása, a töltések füvesítése is. 

A két árvízcsúcs-csökkentő tározó alkalmas lesz a további árvízkárok megakadályozására. Tekintve, hogy halastóként kívánjuk hasznosítani a tavakat, a terület rendbetétele kedvező az itt élő flóra és fauna számára is, az ezidáig elszaporodott kártevők száma és a lakosságot zavaró rovarok szaporodása is visszaszorítható lesz. 

Megosztás: